In Memoriam

Dronte mauricijský

3. září 2014 v 1:32 | The Wretched Egg

Dronte mauricijský (Raphus cucullatus) je lépe znám pod svými přezdívkami, "blboun nejapný" či "dodo", které dostal od námořníků proplouvajících kolem drontova domova - ostrova Mauricia, ležícího asi 500 mil východně od Madagaskaru. Žil zde zejména v lesích. [1] Díky faktu, že na Mauritiu žil odděleně a neměl téměř žádné přirozené predátory, se přizpůsobil životu na zemi - zakrněla mu křídla, stavěl si z trávy hnízda na zemi. Do těchto hnízd snášela samička jediné vejce. Také díky absenci predátorů nebyl zvyklý chránit svůj život, což se mu stalo osudným. [3] Ze známých ptáků jsou mu nejblíže příbuzní měkkozobí - holubi a hrdličky. [1,2,3]
 
 

Reklama